İSG Katip – İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı

İSG Katip Nedir?

İSG katip; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasası yürürlüğe girdikten sonra kanunen zorunlu hale gelen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hizmetlerinin elektronik ortamda sunulması ve online olarak takip edilmesi için Bakanlığıa bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılımdır. Sistem; İSG ile ilgili kurumlar ve Mernis sisteminin birbiri ile eş zamanlı çalışması sayesinde etkileşimli ve bütünleşik raporlama yapılmasına imkan sağlar.

Her OSGB, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı veya uzman adayı sistemde tanımlanır. Sistemde tanımlı olan tüm kurum, kuruluş ve isg profesyonellerinin eğitim ve staj süreçlerinin takibi, İSG hizmeti için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeleri de isg katip üzerinden yapılmaktadır. OSGB ve İSG profesyonellerinin verdiği hizmetlerin takibi, sözleşme sürelerinin yeterliliği, mevzuat ile ilgili değişiklikler, il bazında  osgb bilgileri de sistemde bulunabilir.

İSG katip sistemi üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli istihdamının kontrolünü yapmaktadır.
E-devlet sistemi ile entegreli çalışan İSG katip programı ile Çalışma Bakanlığı; iş sağlığı ve güvenliği müfettişlerinin teftişlerine gerek olmadan Türkiye’de kayıtlı olan tüm şirketlerin İSG hizmeti alıp almadıklarını takip etmekte ve OSGB hizmeti almayan işverenlere yönelik otomatik olarak cezai işlem yapabilmektedir.
Temel OSGB hizmetleri olan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almamanın aylık cezası 2017 yılı itibariyle 10 bin TL’nin üzerindedir. Para cezası işlemler isg katip sistemi üzerinden takip edilebildiği için geriye dönük de yapılabilmektedir.

İSG Katip Onay – İSG Katip Atama Nasıl Yapılır?

İşyerlerinde alınan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetlerinin resmi olarak başlaması için karşılıklı onaylama işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
OSGB’lerin sözleşme imzaladıkları işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını İSG katip sistemi üzerinde görevlendirmesi, işverenlerin sisteme giriş yaparak bu görevlendirmeleri ve de iş güvenliği ve iş sağlığı hizmeti aldığı firmayı onaylaması gerekmektedir.

Hizmet alacak işyerinin OSGB’ye SGK işyeri sicil numarasını bildirmesi ve OSGB’nin sistem üzerinden işyeri görevlendirme yapması, sonra da hizmet alacak işverenin kendi e-devlet şifresiyle İSG katip sistemine giriş yaparak İSG hizmeti aldığına dair OSGB’ye onay vermesi gerekmektedir ve bu işlemler yasal olarak zorunludur.

İSG katip onaylama işlemlerinin yapılmaması halinde; işyeri devlet nezdinde hizmet almamış olarak göründüğü için işveren için cezai işlem uygulanabilmekte, OSGB’ler de onaylanmamış sözleşme ile hizmet verdiği için şirketin kapatılmasına bile neden olacak şekilde cezalandırılmaktadır.

İSG Katip Sistemi Giriş

  • Onaylama işlemini yapacak olan yetkili kişinin (SGK evraklarında şirket yetkilisi olarak görünen kişi) kendi e-devlet şifresi  olması gerekmektedir. E-devlet şifresi tüm PTT şubelerinden alınabilir.
  • E-devlet şifresiyle İSG Katip sistemine giriş yapıldıktan sonra sol taraftaki menüden “Hizmet Alan İşyeri Modülü” ne tıklanır.  Eğer bu alana ulaşılamıyorsa, işlem yapan kişi SGK nezdinde şirket yetkilisi olarak görünmüyor demektir. Bu durumda şirkette imza yetkisi olan bir kişinin dilekçeyle SGK Sicil Servisi’ne başvurması ve ilgili kişinin İsg Katip sisteminde şirket yetkilisi olarak atanmış olması gerekmektedir.
  • Sağ tarafta işyerine hizmet veren iş güvenliği uzmanının ve işyeri hekiminin bilgileri görünecektir. Herbirinin üzerine tıklayıp seçim yapıldıktan sonra yukarıdaki “Onayla” butonuna basılarak onaylama işlemi tamamlanacaktır.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra Çalışma Bakanlığı’nın sisteminde şirketi; “iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunduruyor” olarak görünecektir ve resmi olarak hizmet başlamış olacaktır.

İSG Katip Sözleşmesi

İsg katip sözleşmesi yapabilmek için sisteme osgb veya işyeri yetkisi ile giriş yapılması gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra gelen  ekrandaki sözleşmeler bölümünden yeni kayıt butonuna tıklanır ve sözleşme ekranı açılır.
Sözleşme türü, sözleşme yapılan iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin sertifika türü seçilip TC kimlik numarası girildikten sonra sistem otomatik olarak gerekli süre kadar sözleşmeyi hazırlayacaktır. Daha sonra kayıt butonuna basılarak işlem tamamlanır.

Kayıt edilen bu sözleşme iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından 5 gün içerisinde onaylanmalıdır. Aksi takdirde sözleşme iptal olamakta ve işlemin tekrar yapılması gerekmektedir.